Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.Ο τρόπος αυτός ενοικίασης ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα στην Ελλάδα, ενώ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και ο αριθμό
ς των σπιτιών, που προσφέρονται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και στην Κέρκυρα. Από τη μια οι τιμές είναι χαμηλές άρα συμφέρουσες για τους τουρίστες και από την άλλη μπαίνει στις τσέπες φρέσκο χρήμα. Πολλοί λένε ότι βρήκαν τρόπο να καλύψουν τις ζημιές της ανεργίας. Εισπράττουν ένα έξτρα εισόδημα και έτσι πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του ξενοίκιαστου σπιτιού τους. Μεγάλη ζήτηση έχουν και οι ενοικιαζόμενες βίλες. Αυτή τη στιγμή ακριβής αριθμός του τζίρου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα πολλές οικονομικές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως το newmοney gr ( Στ. Σούκη) σχολιάζει το φαινόμενο μκάνοντας λόγο για φοροδιαφυγή ύψους 450 εκ €, ενώ στο documentonews.gr πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ του Σπ. Χαρίτου με τίτλο“Καινοτομία στη φοροδιαφυγή ακόμη και… μέσω Airbnb”. «Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους» αναφέρει η Airbnb σε απάντηση της στα δημοσιεύματα για απόκρυψη στοιχείων από τις ελληνικές αρχές και μη πληρωμή φόρων.
Πολλά τα τερτίπια
Σχετικό ρεπορτάζ (21/10/17) στο documentonews.gr, που υπογράφει ο Σπ. Χαρίτος αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Τα τερτίπια είναι πολλά. Και είναι αμφίβολο αν το ΥΠΟΙΚ θα πετύχει τον στόχο του. Οι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται ξεπερνούν ακόμη και τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αφού πλέον τα deals δεν κλείνονται καν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών, αλλά μεταξύ του πελάτη-ταξιδιώτη και του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το χρήμα, δηλαδή το ενοίκιο, καταβάλλεται ζεστό άμα τη εμφανίσει του πελάτη στον… ιδιοκτήτη, με τον πρώτο να γλιτώνει την προμήθεια προς την πλατφόρμα και τον δεύτερο να γλιτώνει και την προμήθεια και τον… φόρο! Η συναλλαγή, όπως διαπίστωσε το Documento, γίνεται καταρχήν από την ίδια την πλατφόρμα. Ο «πελάτης», είτε Ελληνας είτε από το εξωτερικό, στέλνει ερώτημα μέσω της πλατφόρμας στον ιδιοκτήτη αν το ακίνητό του είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένες ημερομηνίες.. Συνήθως ο ενοικιαστής έχει δει φωτογραφίες του χώρου που τον ενδιαφέρει και ζητεί πρόσθετες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα αν διαθέτει πλυντήριο, καφετιέρα, αν υπάρχει κλιματισμός ή θέρμανση, ή εφόσον αν πρόκειται για οικογένειες, αν υπάρχει παιδικό κρεβάτι κ.ά. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης ζητεί να μιλήσει με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, αλλά οι πλατφόρμες αποκρύπτουν την αναγραφή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμού κινητού ή σταθερού τηλεφώνου, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε η συνομιλία μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων γίνεται υποχρεωτικά μόνο μέσω της πλατφόρμας. Τα προσωπικά στοιχεία των δύο μερών δίδονται μόνο αν προχωρήσει η κράτηση. Μάλιστα, όταν κάποιος δώσει μέσω της πλατφόρμας τον αριθμό του τηλεφώνου του, ο έτερος ενδιαφερόμενος θα δει στο messenger την ένδειξη «URL HIDDEN». Oπότε στην περίπτωση αυτή τα προσωπικά στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει η απευθείας συνομιλία, δίδονται ολογράφως. Αντί για το πρόθεμα 69 και κατόπιν την αριθμητική ολοκλήρωση ενός κινητού, οι δύο πλευρές γράφουν «έξι», «εννέα» και τον υπόλοιπο αριθμό ολογράφως στα αγγλικά αν πρόκειται για ξένο πελάτη. Εν συνεχεία γίνεται επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και παρακάμπτεται η διαδικτυακή πλατφόρμα. Στη συνομιλία αυτή κλείνονται οι λεπτομέρειες και κυρίως η πληρωμή τοις μετρητοίς στην πόρτα”.
Τι απαντάει η Airbnb
Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων, αναφέρει η Airbnb. To 2016 οι οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους” Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους, αναφέρει η εταιρεία σε απάντηση της στα δημοσιεύματα για απόκρυψη στοιχείων από τις ελληνικές αρχές και μη πληρωμή φόρων.
Όπως τονίζει, τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Η εταιρεία διευκρινίζει πως τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων. Υπογραμμίζει επίσης πως λαμβάνει τα αιτήματα αυτά σοβαρά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί.
Η Airbnb επισημαίνει ακόμα πως μοιράζεται ήδη πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με την μίσθωση κατοικιών. Όπως σημειώνει, το 2016 οι οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους, με την τυπική λίστα να μοιράζεται για λιγότερο από τρεις ημέρες το μήνα και ο τυπικός οικοδεσπότης να κερδίζει $ 2.800 το χρόνο.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία» αναφέρει στην ανακοίνωση.
Τι γίνεται στην Κέρκυρα
Όπως είχε αναδείξει ο Χρήστος Γκορέζης σε σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στην «ΚΣ» στις 29/8/2017: Στην Κέρκυρα 306 κατοικίες από την Κέρκυρα βρίσκονται σήμερα στην διεθνή πλατφόρμα της airbnb που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 2.200 άτομα. 306 περιπτώσεις σε όλο το νησί, από ιδιώτες που νοικιάζουν τους χώρους τους σε τουρίστες, προσπαθώντας να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα της διαμονής στην Κέρκυρα.
Οι τιμές στην Κέρκυρα μέσω Airbnb, αυτή την στιγμή (τέλος Αυγούστου), κυμαίνονται από 23 ευρώ (κατοικία), μέχρι 2.266 ευρώ (πολυτελής βίλα). Η πλειοψηφία, προσφέρει τιμή για ολόκληρο σπίτι, κάτω από 60 ευρώ ανά ημέρα, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν 4 άτομα, με την τιμή να ανεβαίνει ανά 10 ευρώ / επιπλέον άτομο.
Από τις 306 καταχωρήσεις από Κέρκυρα στην airbnb, το 80% περίπου αφορά ολόκληρα σπίτια, ενώ το υπόλοιπο 20% το μοιράζονται βίλες και μεμονωμένα δωμάτια.