Νέο «χτύπημα» της Αστυνομίας: Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πάνω από 130 διαρρήξεις σε όλη τη δυτική Ελλάδα

  • Συνελήφθησαν… μια ντουζίνα ύποπτοι κατηγορούμενοι για την εμπλοκή τους σε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα
  • Στα χέρια της αστυνομίας και ο αρχηγός της ενώ αναζητούνται ακόμη επτά ύποπτοι
  • Πάνω από 140.000 η… λεία της ομάδας από τον περασμένο Μάιο και έως τώρα
Στην σύλληψη μιας… «ποδοσφαιρικής 11αδας και του προπονητή της» ως ύποπτοι με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση η οποία διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα (στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας), προχώρησαν την Παρασκευή αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων.
Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στη Βόνιτσα και στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα ύποπτοι, κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος φερόμενος εγκέφαλος της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά μελών της.
Η οργάνωση που ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, δραστηριοποιείτο από τον Μάιο του 2017 και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 132 διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια (τελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία από την συστηματική εγκληματική της δράση να υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο ερευνών,  κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κλοπιμαία, τρία οχήματα, αεροβόλο όπλο, κυνηγετικό όπλο και τα χρηματικά ποσά των 2.190 ευρώ και 11.000 λιρών Ιταλίας.
Η νέα αυτή επιτυχία της αστυνομίας ήρθε μέσα από την συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων (της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Μικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης, του Τμήματος Άμεσης Δράσης και της Διμοιρίας Υποστήριξης) καθώς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.
36χρονος ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 σε Ιωάννινα, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Aιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας συνελήφθησαν ένας 36χρονος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι και ο εγκέφαλος της σπείρας καθώς και 11 ακόμη ύποπτοι ηλικίας  33, 33, 45, 38, 32, 39, 36, 22, 19, 28 και 38 ετών, κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης, ενώ επιπρόσθετα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά ατόμων ηλικίας 32, 32, 33, 49, 39, 39 και 63 ετών που εμπλέκονται στην οργάνωση.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παράνομης οπλοκατοχής. Επιπρόσθετα, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 27χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αντίσταση και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.
132 «χτυπήματα» με 140.000 ευρώ λεία έως τώρα
Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 132 κλοπές από οικίες (τετελεσμένες και απόπειρες), ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, τη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η δομή της σπείρας
Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη με τη μορφή οργάνωσης «οικογενειακού σχήματος» με αρχηγικό μέλος τον 36χρονο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης – διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών).
Η οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, οι οποίες επανδρώνονταν με βάση κυρίως τον τόπο κατοικίας των μελών της και δρούσαν άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη των άλλων υποομάδων, ενώ οι δράστες διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές  και οδηγίες της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της.
Ο τρόπος δράσης τους
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:
  • ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν πρωινές και απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης,
  • στη συνέχεια είτε εντόπιζαν εκείνη τη στιγμή κυρίως οικίες οι οποίες ήταν πρόσφορες προς διάρρηξη, είτε μετέβαιναν σε οικίες τις οποίες είχαν σε προγενέστερο χρόνο εντοπίσει, έχοντας συλλέξει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων κυρίως ιδιοκτητών,
  • αφού πραγματοποιούσαν κατόπτευση των οικιών, εισέρχονταν στους χώρους είτε διαρρηγνύοντας σημεία εισόδου είτε από ανασφάλιστα σημεία και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έδρασαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης,
  • στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους,
  • τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία κυρίως συγγενικών τους προσώπων είτε άλλων, με σκοπό σε περίπτωση που κάποιο από τα Ι.Χ.Ε. γινόταν αντιληπτό κατά τη διάπραξη αξιόποινης πράξης, να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις ανακριτικές αρχές.
Μία μόνο η περίπτωση που αφορά την Κέρκυρα
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί 132 περιπτώσεις κλοπών (τετελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, εκ των οποίων:
  • 81 διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,
  • 40 περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Λευκάδας,
  • έξι διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων,
  • δύο περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Πρέβεζας,
  • δύο περιπτώσεις διαρρήξεων στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και
  • μία περίπτωση διάρρηξης σε περιοχή της Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
  • κοσμήματα,
  • το χρηματικό ποσό των 2.190 ευρώ και των 11.000 λιρών Ιταλίας, ως προερχόμενο από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης,
  • αεροβόλο όπλο με διόπτρα,
  • κυνηγετικό όπλο,
  • τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων,
  • δύο φορητοί υπολογιστές,
  • ψηφιακή βιντεοκάμερα,
  • σιδερογροθιά,
  • είκοσι τρία κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας.
Τέλος σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων,  προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση και η σύνθεση της οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των δραστών στη διάπραξη παρόμοιων